HTML

Balaban blogja

Bizonyos témákról fog szólni.. Egyelőre főleg politika de sport is van.

Friss topikok

Linkblog

Moldovában forradalom tört ki?

2009.04.08. 11:35 Bosko Balaban

Az interneten terjednek leggyorsabban az elsődleges információk Moldova fővárosában zajló, mintegy 30 ezer fős tüntetésről, ahol a tiltakozók a vasárnapi parlamenti választások meghamisításával vádolják a hatóságokat.

A választásokat a kommunista párt nyerte meg abszolút többséget szerezve a chisinaui parlamentben, amelynek épületét nemrég foglalták el a tüntetők. A moldáv állami média hallgat az eseményekről, egyes rajonokban a NIT és a Moldova 1 adón kívül az összes rádió és tévécsatornát blokkolták.

A történteket a serbamedia nevű Twitter-felhasználó úgy kommentálta: "Bukarest 1989: az első, tévében közvetített forradalom. Chişinău 2009: az első, online közvetített forradalom".

A HotNews hírportál szerint a tüntetők csoportjai az állami tévé felé igyekeznek, amely az államfő beszédéig kizárólag szórakoztató műsorokat sugárzott. A Hotnews.md portál szerint az állami rádió hazaküldte alkalmazottainak nagyrészét attól tartva, hogy a tiltakozók megtámadhatják az épületet.

A tüntetők bejutottak az ország parlamentjébe is, miután órákkal ezelőtt sikerült felgyújtaniuk annak bejáratát. Korábban az elnöki palotát is elfoglalták, irodai felszerelést hajigáltak ki belőle, amelyeket azután felgyújtottak. Vladimir Voronyin államfő irodájába most gyakorlatilag bárki bemehet, a Realitatea hírtelevízió helyszíni tudósítója szerint újságírók is betértek az irodába.

Moldova ugyan kis ország de nem mehetünk el egy ilyen helyzet mellett. A választási csalás árnyéka Magyarországon a 2002-es választáson merült Magyarországon. Így aztán nekünk is van tapasztalatunk arról hogy az emberek hogyan reagálnak ilyen helyzetben. A helyzetet Moldovávan súlyosbítja az a tényező hogy válság van. Nálunk a Parlamentet nem próbálták felgyújtani és csak a Magyar Televizió épületénél volt épületfoglalás az is ehhez képest sokkal békésebben zajlott le. A moldávoknál úgy tűnik tényleg nagy lehet a baj ha ilyen sokan az ország népességéhez viszonyítva tüntetnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boskobalaban.blog.hu/api/trackback/id/tr371053511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása