HTML

Balaban blogja

Bizonyos témákról fog szólni.. Egyelőre főleg politika de sport is van.

Friss topikok

Linkblog

Gyurcsány minisztere szerint az ország működőképességét kockáztatja a 120 milliárd forintos kivonás az önkormányzatoktól

2009.07.05. 11:43 Bosko Balaban

"A kitűzött célnak pont a fordítottját eredményezheti egy ilyen döntés" - mondta a második Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere, független országgyűlési képviselő Bajnai Gordon miniszterelnök szombati, az MSZP kongresszusán elhangzott kijelentésére reagálva.

A miniszterelnök a MSZP zárt ajtók mögött zajló kongresszusán az MTI értesülése szerint leszögezte: három számot kőbe lehet vésni, amelyekből nem enged. Ragaszkodik a 3,8 százalékos hiányhoz, valamint ahhoz, hogy 120 milliárd forintos megtakarítás legyen az önkormányzatoknál, 40 milliárdos pedig a MÁV-nál.

Gyenesei István az elhangzottak alapján azt mondta: "mivel az önkormányzatok helyzetének alakulásán múlik az ország sorsa, ezért a tervezett megvonás mértékét, rendkívül magasnak ítélem". Hangsúlyozta: az önkormányzatok nagy többségének nincsenek mobilizálható tartalékai.

Kifejtette: a 2009-es évben joggal kevesellt mindössze 5-6 százalékos növekedés helyett a 120 milliárd forint 2010-ben 8-10 százalékos támogatáscsökkenést jelent, amihez hozzá kell adni a legalább 5 százalékos inflációs hatást, az 5 százalékos áfaemelés következményét, a saját bevételek - például az iparűzési adó - visszaesését, és a hitelfelvételek, illetve kötvénykibocsátások miatt jelentkező drasztikusan növekvő törlesztési kötelezettségeket.

Ez együttvéve, óvatosan becsülve is jóval több mint 20 százalékos reálérték-visszaesést jelent - összegezte a működési források csökkenésének mértékét a politikus.

Szólt arról is, hogy az elmúlt fél évben előkészítették az önkormányzati rendszer reformját, de ehhez jelenleg nem adottak a politikai feltételek; a költséggel járó önkormányzati kötelezettségek körének jelentős csökkentését ugyanakkor rendeletekkel és egyszerű töbséget igénylő törvényekkel is végig lehet vinni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boskobalaban.blog.hu/api/trackback/id/tr921227632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kondor 2009.07.05. 23:27:57

Feneketlen űr, ahová az ország minden tartalékát önti a kormány. Hány bőrt akar még lenyúzni erről az országról ez a komcsi bagázs?
sullyedomagyarorszag.blog.hu/
süti beállítások módosítása