HTML

Balaban blogja

Bizonyos témákról fog szólni.. Egyelőre főleg politika de sport is van.

Friss topikok

Linkblog

Bolivia az államosításban lát fantáziát

2009.05.02. 13:59 Bosko Balaban

Elnöki rendelettel köztulajdonba vette pénteken Evo Morales bolíviai államfő a British Petrol (BP) brit olajipari óriáscég repülőgép-üzemanyaggyártásra szakosodott részlegének helyi leányvállalatát.

A 2006-ban hivatalba lépett baloldali államfő korábban már több külföldi tulajdonban lévő energetikai, bányaipari és távközlési vállalatot államosított, és a vonatkozó rendeletekről általában május 1-jén, a munka ünnepén tájékoztatta a nyilvánosságot. Az állami ellenőrzés alá vont cégek nyereségének egy részét szokás szerint szociális programok finanszírozására fordítja. A dél-amerikai ország első bennszülött származású elnöke - aki magát a marxi-lenini hagyomány követőjének tartja - gyakran a multinacionális nagyvállalatokat okolja a Bolíviában mindennaposnak számító mélyszegénységért. Azzal vádolja a cégeket, hogy "kifosztják" az ország ásványkincs készletét és a profitot külföldre menekítik.

Vannak bizonyos szektorok amikről nem mondhat le az állam. Ahogy a középkorban is a királyok tudták hogy bizonyos dolgokat állami monopolban kell tartani, vissza kell nyúlni ahhoz a szemlélethez hogy az államnak bizonyos feladatok ellátása kötelessége. Nem azért kell támogatni mert a marxista-leninista gondolkodás szerint ez a jó. Ez a szemlélet számomra túlzás. De ha az állam nem vállal fel bizonyos dolgokat abból anarchia lesz. A jóléti társadalom nem lehet meg az állam helyes működése nélkül. A muntinacionális vállalatok léte nem sok jót hozhat az emberiségnek. Remélem hogy trösztelllenes pereket indítanak ellenük ugyanis ezek a cégek ma is megölik a versenyt. A valódi versenyt a látszat szintjére helyezik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boskobalaban.blog.hu/api/trackback/id/tr471098755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása