HTML

Balaban blogja

Bizonyos témákról fog szólni.. Egyelőre főleg politika de sport is van.

Friss topikok

Linkblog

OEP-büntetés: perre készülnek a háziorvosok

2009.07.23. 10:14 Bosko Balaban

Perre készülnek a Tolna megyei háziorvosok az egészségbiztosító ellen. Az OEP - egy évek óta hatályos kormányrendeletre hivatkozva - visszamenőleg követeli azt a kártyapénzt, amelyet a háziorvosok olyan betegek után vettek fel, akiket nem vizsgáltak meg a jogszabályban előírt időközönként.

A dél-dunántúli megyékben több tucat háziorvost büntetett meg az egészségbiztosító, amiért nem tudták hitelt érdemlően igazolni, hogy a jogszabályban előírt időközönként az egészséges pácienseiket is megvizsgálták. Az OEP a szerinte jogtalanul felvett kártyapénzt visszamenőleg követeli az orvosoktól, a visszafizetendő összeg a nagyobb praxisokban több százezer forint volt.

"Nyugati országokban ez úgy működik, hogy ha a biztosított nem megy el szűrővizsgálatokra, akkor a biztosítását valamilyen módon a kárára módosítják. Nálunk ezzel szemben a hatályos rendelet alapján a szolgáltatót, azaz az orvost büntetik meg azért, mert a biztosított nem megy el vizsgálatra" - mondta Schranz Róbert, a Magyar Orvos Kamara Tolna Megyei Területi Szervezet titkára.

A kamarai vezetők megjegyzik, a telefonhívást nehéz dokumentálni, és gyakori, hogy a beteg, ígérete ellenére, nem jelenik meg a megbeszélt időpontban a rendelőben.

"Alaposabban kéne utánanézni a dolgoknak. Először tiszta jogviszonyokat kellene teremteni, tiszta jogi helyzetet, és aszerint eljárni. Zavaros, nem egyértelmű jogi helyzetben csak azért büntetünk, mert büntethetünk, ez nem biztos, hogy helyes" - közölte Andriska István, a Magyar Orvos Kamara Tolna Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Az Orvosi Kamara vagy annak területi szervei közvetlenül nem perelhetik az egészségbiztosítót, de minden szakmai segítséget megadnak a bírósághoz forduló háziorvosoknak. Egy régóta hatályos kormányrendelet szerint a háziorvosoknak egy-két évente az összes hozzájuk tartozó beteget meg kell vizsgálniuk megelőzési célból. A jogszabály előírja azoknak a betegeknek a kijelentését, akiket a doktor nem ért el. Ebben a háziorvos ellenérdekelt, a praxis bevételeinek egy része ugyanis a betegek után járó fejpénzből származik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boskobalaban.blog.hu/api/trackback/id/tr601262492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása