HTML

Balaban blogja

Bizonyos témákról fog szólni.. Egyelőre főleg politika de sport is van.

Friss topikok

Linkblog

Szellemvárosra kezd hasonlítani a megyeszékhely központja

2009.07.23. 14:11 Bosko Balaban

Ez év első hat hónapjában több mint 700 vállalkozás szűnt meg a megyében. A 11 ezer vállalkozásnak közel 16 százaléka került nehéz helyzetbe. Közülük a legtöbben Szekszárdhoz kötődnek. Elég végig menni a megyeszékhely főutcáján, vagy kiadó vagy eladó az addig jól ismert üzlet.

Fodor Lajos, egy bérbeadó cég tulajdonosa panaszkodott, hogy hónapok óta hirdetik az ingatlanukat, de eddig még érdeklődő is alig akadt. Azért zárták be korábbi üzletüket ők is, mert az elmúlt tíz évben nem tapasztaltak ilyen hullámvölgyet.

A bezárás következménye, hogy a helyi önkormányzatok kasszájába kevesebb iparűzési adó, kommunális adó, építményadó folyik be, illetve nő a munkanélküliek száma, és ez rányomja a bélyegét az adott településre.

Egy bolt megszűnése falun nagyobb érvágást jelent, nem mindegy, hány kilométert kell utazni a mindennapi kenyérért, tejért. Évek óta újabb és újabb javaslatokat tettek a szakemberek a talponmaradásért - az adminisztráció egyszerűsítése, az uniós forrásokhoz való hozzájutás megkönnyítése - de úgy tűnik hiába.

Dr. Fischer Sándor, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke úgy látja, minden szakmában van visszaesés. Azoknak a vállalkozóknak, akik nem rendelkeznek már tartalékkal, nincs más választásuk, mint a további veszteség megszűntetése, ez pedig végső soron az üzlet bezárását jelenti.
 

Önmagában azonban az adott vállalkozónak ez sem jelent megoldást, hiszen elhelyezkedni nem tud, munkahely alig akad. Így a legtöbben keresnek maguknak egy másik vállalkozást. Ez az oka annak, hogy bár nagy a mozgás, a számok alig tükrözik a válság mélységét.

Dr. Fischer Sándor szerint még egy kemény év vár a gazdaságra, és csak ezt követően lehet reménykedni a javulásban. A szakember úgy látja, a szekszárdinál gyakran kilátástalanabb helyzetben vannak a városkörnyéki zsáktelepüléseken élő vállalkozók. A hitelt hitellel megtámasztó iparosok nem bírják a nyomást.- Megduplázódott a rövid lejáratú hitelt igénylők száma - mondta Takács Sándorné, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

Tolna megyei irodájának vezetője. - Az elvonások emelése, valamint az apró, de nem szándékosan ejtett hibákért kirótt rendkívül magas munkaügyi- és adóbírságok olyan többletterheket rónak a kis- és középvállalkozásokra, amelyeket már képtelenek elviselni. A helyi szolgáltatásban érdekelt vállalkozók - vendéglátósok, kereskedők, építőipari üzletemberek - egyre nagyobb tábora közelít a csőd felé. Ha ez bekövetkezik újabb ezrek kerülhetnek az utcára.

Az ország más részén is hasonlóak a gondok. Például a hagyományos élelmiszerüzletek száma hazánkban 1400-zal csökkent tavaly. Összesen 19 935 általános élelmiszer üzletet regisztrált a Nielsen piackutató vállalat 2008 végén, szemben az egy évvel korábbi 21 339-cel. A bezárás túlnyomórészt az 50 négyzetméternél kisebb területű boltokat érinti. Ezekből 1100-zal kevesebb működött december végén, mint egy évvel korábban. Év közben ugyan sok új boltot nyitottak, de jóval többet zártak be. Ugyanis a vásárlók boltválasztásában fő szemponttá vált, hogy szeretnének egy üzletben megtalálni mindent, amire szükségük van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boskobalaban.blog.hu/api/trackback/id/tr261262949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása