HTML

Balaban blogja

Bizonyos témákról fog szólni.. Egyelőre főleg politika de sport is van.

Friss topikok

Linkblog

Veszélyben a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház

2009.07.23. 10:10 Bosko Balaban

A 80-100 ezer embert ellátó, több mint 100 éves sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház megmaradása került veszélybe az új egészségügyi finanszírozási rendszer, az áfaemelés, az egyre dráguló készletbeszerzések és közüzemi díjak miatt - közölte a kórház vezetése és működtetője kedden sajtótájékoztatón.

Szamosvölgyi Péter (Fidesz), Sátoraljaújhely polgármestere úgy fogalmazott: nemcsak a kórház, hanem az ellátási terület önkormányzatai is forráshiánnyal küzdenek. Így a fenntartó város polgármestereként tett megkeresésére minden településvezető hasonlóképpen reagált: "Tudjuk, sajnáljuk, de nincs pénzünk, hogy megsegítsük a kórházat".

Hozzátette, hogy a jelenlegi menedzsment évekkel ezelőtt egy "nagyon mély gödörből rángatta ki" az intézményt, akkor több százmilliós tartozást sikerült rövid idő alatt ledolgozni.

"Most azonban már a rutinos válságkezelő szakemberek is csak széttárják a kezüket. "Az Erzsébet Kórházban annyi megszorítás történt, hogy a továbbiak már a működést veszélyeztetnék" - mondta Szamosvölgyi Péter.

Példaként említette, hogy két éve még százzal több dolgozója volt az intézménynek, a készletgazdálkodás a végletekig kiélezett, gyakran alapvető dolgokat is csak nagy nehézségek árán tudnak biztosítani. A lejárt határidejű tartozások átütemezésével, a legrégebbiek kifizetésével próbálnak meg talpon maradni, miközben a pénzhiány miatt egyre rosszabb a viszony a beszállítókkal is.

Antal Gabriella igazgató-főorvos közölte: ha a helyzet tovább romlik, esély van önkormányzati biztos kinevezésére, s ezt a betegek is érezni fogják. Osztálybezárás és ágyszámcsökkentés nélkül ugyanis már nincs lehetőség tovább csökkenteni a kiadásokat, ezt azonban mindenképp szeretnék elkerülni - tette hozzá.

Mint elmondta, egyetért a nemrégiben alakult Súlyponti Kórházak Stratégiai Szövetségének álláspontjával, amely szerint nem lehet egyetlenegy kiegészítő szolgáltatástól, szakmától, szakmacsoporttól sem megválni. Az ellátást ugyanis az alapszakmákban sem lehetne megfelelő színvonalon biztosítani, ráadásul a hegyközi lakosoknak így akár 100 kilométert kellene utazniuk egy-egy vizsgálatért.

Az igazgató-főorvos úgy fogalmazott: a jelenlegi finanszírozási rendszer alapján úgy számolnak, hogy a sátoraljaújhelyinél sokkal jobb helyzetben lévő egészségügyi intézmény is tönkremenne a második félévben.

Szerinte a kórházak helyzetéről, finanszírozásáról valóságos számháborút indított a tárca, ami csak arra jó, hogy zavarossá tegye a lakosság előtt a helyzetet, bizalmatlanságot ébresszen az emberekben esetleg a kórházuk iránt. "A kórházak és a minisztérium közötti vita alapja az, hogy nem ugyanarról beszélünk" - részletezte.

Kifejtette: a szaktárca az első félév adatairól beszél, a kórházak pedig a már ismert, második félévre várható finanszírozás csökkenésről szólnak, arról, hogy emiatt év végére milyen adósságaik lesznek, s azt már képtelenek kezelni. Példaként említette a sátoraljaújhelyi intézmény anyagi lehetőségeit, itt a "havi bevétel július hónapban 15 millió forinttal kevesebb az előző hónapinál, és 9 millió forinttal kevesebb az átlaghoz képest. A csökkenés mértéke az aktív fekvőbeteg-ellátásban a legnagyobb, havi 16 millió forint".

Antal Gabriella hozzátette: ez részben abból is adódik, hogy számos olyan teljesítményt, amit eddig havonta elszámolt az egészségbiztosító, most visszatartottak. Új szabályt hoztak azzal, hogy kifizetés előtt ellenőrzik a teljesítés szabályosságát, mert "bizonyos kórházaknál csalásra gondolnak". Ezért minden kórházat büntetnek azzal, hogy nem fizetik ki az indokolt teljesítményt sem" - közölte.

Mint mondta, a csökkenés mértéke intézményi nagyságtól függően természetesen más és más, de az Erzsébet Kórház számára a gazdálkodásából elmaradó félévi 60 millió forint katasztrófát jelent.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boskobalaban.blog.hu/api/trackback/id/tr821262476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása