HTML

Balaban blogja

Bizonyos témákról fog szólni.. Egyelőre főleg politika de sport is van.

Friss topikok

Linkblog

Engedély nélkül működik hét szociális otthon Somogyban

2009.07.28. 09:18 Bosko Balaban

Somogyban jelenleg hét szociális otthon működik engedély nélkül. Az engedélyek kiadásával megbízott gyámhivatal szerint ezekben az intézményekben nem megfelelőek a körülmények az idősek ellátáshoz. Az érintettek viszont állítják: hiánypótló állami feladatot látnak el.

A Dél-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala hét működési engedély nélküli szociális intézmény ügyében folytatott eljárást. Három ügy még nem zárult le, négy esetben azonban a másodfokú hatóság helybenhagyta a végrehajtási és szociális bírság kiszabását.
Az említett otthonoknak sosem volt általunk kiadott működési engedélyük – tudtuk meg Horváthné Supala Olga hivatalvezetőtől. – Pedig Magyarországon minden ilyen jellegű tevékenység engedélyköteles. Ám ha a feltételek nem megfelelőek az idős, beteg emberek ellátáshoz, például nem akadálymentesített az épület, vagy nem tudnak megfelelő méretű életteret biztosítani az ellátottaknak, akkor nem adhatunk ki működési engedélyt. A szóban forgó otthonok pedig általában lakóházakban működnek. Az is probléma ezekben az intézményekben, hogy nem a jogszabályoknak megfelelően történik a térítési díjak megállapítása, hanem a vezető szubjektív megítélése alapján. Ezenkívül jogszerűtlenül egyszeri belépési díjat is fizettetnek a lakókkal.

Egy engedély nélkül működtetett szociális otthon neve elhallgatását kérő vezetője szerint viszont hozzájuk éppen a kisnyugdíjasok kerülnek. – Hiába van a sok luxusotthon, ha nem tudják megfizetni az idősek a térítési díjat – mondta. – Tudom, hogy a működéshez engedély kell, de nehéz megfelelni a feltételeknek. Ráadásul a kiadott engedélynek nem sok köze van ahhoz, hogy szeretettel gondozzuk az időseket. Nem jókedvükből jönnek ide az emberek, hanem rászorultságból. Normatívát nem kapunk, a személyenkénti 65-70 ezer forintos térítési díjból pedig egyre nehezebb kijönnünk. És ha nincs több pénze a nyugdíjasnak, mit tegyek? Tegyem ki az utcára? Ugye, ezt nem gondolják? Egyébként pedig hol van az leírva, hogy egy öreg embert másik otthonban lehet elhelyezni, ha egyszer nálunk akar lenni?

Horváthné Supala Olga állítja, hogy a hivatal eszközei korlátozottak, országos intézkedésre volna szükség az ellátottak érdekében. A 60-70 gondozott havi 65-70 ezer forintos térítési díjából vígan kifizeti az intézményvezető a 200 ezer forintos bírságot. Ráadásul a működési engedéllyel rendelkezők igyekeznek megfelelni az egyre szigorodó feltételeknek, s ehhez képest az engedély nélküliek sokszor a szolgáltatások minimumát sem biztosítják.
Ezért is volna fontos, hogy mielőtt a hozzátartozók szociális otthont keresnek idős rokonaiknak, tájékozódjanak az intézményekről.

Horváthné Supala Olga szerint országos probléma, hogy működési engedély nélkül tartanak fenn szociális intézményeket. Elsősorban az Észak-Alföldre, Észak-Magyarországra, valamint a Dél-Dunántúlra jellemző. A jelenséggel már a minisztérium is foglalkozik. A megyékbe kiküldött kérdőívek alapján összesítést akar készíteni a főhatóság arról, hány ilyen intézmény van az országban. Majd ennek ismeretében kezdeményeznek módosító indítványokat az érvényben lévő szabályozáshoz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boskobalaban.blog.hu/api/trackback/id/tr81273005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása