HTML

Balaban blogja

Bizonyos témákról fog szólni.. Egyelőre főleg politika de sport is van.

Friss topikok

Linkblog

A nõstény macskák jobb-, a kandúrok balkezesek

2009.07.28. 10:26 Bosko Balaban

Ha valamilyen bonyolultabb feladatot kell elvégezniük, a nõsténymacskák "jobbkezesek", míg a kandúrok bal elsõ mancsukat használják szívesebben - állítják brit kutatók.

A jobb-, illetve balkezesség nemek szerinti megoszlása az ember esetében sem ismeretlen. Míg az emberek 90 százaléka jobbkezes, a fennmaradó 10 százalékban több a férfi, mint a nõ.

Deborah Wells és Sarah Millson, a belfasti Queen's University pszichológusai 42 házimacskát vizsgálatak, hogy kiderítsék, melyik a domináns végtagjuk. A cicáknak különbözõ nehézségû feladatokat kellett elvégezniük a kísérletsorozat során - ismertették a kutatók az Animal Behaviour címû folyóiratban. A macskáknak szûk szájú üvegedénybõl kellett kihalászniuk a vízben úszkáló tonhaldarabkát, olyanból, amelybe nem fért be a fejük. A kísérletet több tucatszor megismételték, és a 21 nõstény mindannyiszor kizárólag jobb elülsõ mancsával kotorta ki a csemegét. Ami a kandúrokat illeti, a 21-bõl húsz a bal mancsát vette igénybe, egy hím viszont kétkezesnek, pontosabban "kétmancsosnak" bizonyult - írja az MTI.

Meglepõ módon azonban, amikor a macskáknak egyszerûbb feladatot adtak - például amikor egy madzagra függesztett játékegeret kellett pofozgatniuk - nem volt ekkora a nemek közti különbség: a cicák nagyjából egyforma arányban használták mindkét elülsõ mancsukat.

Valójában a nehéz feladatok elvégzése mutatja meg, melyik kezünk a domináns. Az ember mindkét kezével ki tudja nyitni az ajtót, de olvashatóan írni általában csak az egyikkel képes - magyarázta Deborah Wells. A szakemberek szerint a szervezet tesztoszteronszintje határozza meg, hogy a nehéz feladatoknál a macskák melyik végtagjukat használják. Korábbi kutatások ezt igazolták kutyáknál, akiknél a macskákhoz hasonlóan nemek szerint oszlik meg a jobb-, illetve "balmancsosság", kivéve az ivartalanított kutyákat, ahol nem mutatkozott efféle eltérés. A macskákkal és kutyákkal azonos végtag-preferenciát mutattak ki a lovaknál is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boskobalaban.blog.hu/api/trackback/id/tr401273135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása