HTML

Balaban blogja

Bizonyos témákról fog szólni.. Egyelőre főleg politika de sport is van.

Friss topikok

Linkblog

Az osztrák parlament egyik alelnöke népszavazást követel annak érdekében, hogy Dél-Tirol ismét Ausztriához tartozzon

2009.07.26. 08:49 Bosko Balaban

A Die Presse am Sonntag című vasárnapi lapnak adott interjúban a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa, Martin Graf leszögezte: "Dél-Tirol az egész Tirol része", azzal a megszorítással, hogy "jelenleg" éppenséggel olasz területnek számít. Ő - Graf - mindazonáltal hisz "a népek önrendelkezési jogában".

A továbbiakban kifejtette, hogy a dél-tiroliaktól az I. világháborút lezáró békeszerződésben, amely szűkebb hazájukat Olaszországnak ítélte, megtagadták az önrendelkezés jogát. Itt az ideje megkérdezni a lakosságot, hogy "legyen-e Tirol újból egységes".

Graf érvelése szerint az önrendelkezési jog Európa "német népességét" is megilleti. A hetilapnak adott interjúban Olaszországot közvetve a berlini fal leomlásának időszakát élő NDK-hoz hasonlította. 1989 tavaszán még mindenkinek szilárd meggyőződése volt, hogy a német munkások és parasztok állama nem lehet a szövetségi köztársaság része.

Dél-Tirol a világháborút követő Párizs környéki békeszerződések nyomán szakadt ki Ausztriából, és került olasz fennhatóság alá. A lakosság 60 százaléka németajkú, 30 százalék olasz, míg 10 százalék a ladino népcsoporthoz tartozik.

A Dél-Tirolban működő politikai pártok közül kettő is elégedetlen a régió jelenlegi státusával. Míg azonban a Szabadelvű Párt (FP) beéri az 1972 óta élvezett autonóm státus határozottabb érvényesítésének követelésével (főként adózási téren), hogy végül Dél-Tirol "gyakorlatilag függetlenné" váljon Itáliától, addig a Dél-tiroli Szabadság (SF) nyíltan lándzsát tör a kiszakadás és az Észak-Tirollal való egyesülés mellett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boskobalaban.blog.hu/api/trackback/id/tr781268713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása