HTML

Balaban blogja

Bizonyos témákról fog szólni.. Egyelőre főleg politika de sport is van.

Friss topikok

Linkblog

Retkes Attila az SZDSZ helyzetéről

2009.07.24. 10:24 Bosko Balaban

Nem tagadom: évek óta politikai válságban van a párt, de eltemetni korai lenne. A mostani kilépéseket azonban rosszakaróink erősen túldimenzionálják: 20-30 ember lépett ki meggyőződésből, ugyanakkor akadnak olyan korábban feloszlott helyi szervezetek is, amelyek megszűnésüket most jelentették be. A balatonfüredi csoport megszűnése például nagy teret kapott a sajtóban, pedig hivatalosan már január közepén feloszlottak. A hatezres tagsághoz képest ez nem jelentős szám, persze minden egyes távozás komoly veszteség. Ugyanakkor vidéki körutam során számos szabaddemokratával találkoztam, akik nem értettek egyet a pártnak az elmúlt tíz évben folytatott politikájával.

Egy új programtól remélem a kitörést a jelen helyzetből. Az ügyvivői testület jóváhagyásával hét szakpolitikai kabinet alakul, amelyek kidolgozzák a program gerincét. A nemzetpolitikai kabinetet Szent-Iványi István, a vidékpolitikait Kovács Kálmán Zala megyei elnökünk, az önkormányzati-várospolitikait Szentkuti Károly Győr megyei elnök, a társadalompolitikait Badacsonyi Szabolcs, a környezetvédelmit Kiss Róbert vezeti. Még két testület - az oktatási-kulturális és a gazdaságpolitikai kabinet - élére keressük a legmegfelelőbb vezetőt. A kabinetekben a fenti politikusok 5-5 fős irányító testülettel dolgoznának egy-egy részterület programján, teljes nyitottsággal, így a tagság, a szimpatizánsok folyamatosan informálódhatnak, tehetnek javaslatokat. Ezt célozza a szeptemberre tervezett országos körút is. Október közepére összeáll a program, ez lesz az alapja választási programunknak is.

Valóban számos területen fordulatra lesz szükség, elsősorban a nemzetpolitika és a vidékpolitika területén. A korábbi vezetés túlságosan szemérmes volt ebben a kérdésben, azaz nem tette egyértelművé: haza és haladás összetartozó fogalmak. Az SZDSZ-nek nem volt válasza a vidékfejlesztés és a modern agrárgazdaság kérdéseire sem, hiába vannak a pártban ezzel foglalkozó kiváló szakemberek. Liberálisként hiszek a szabad piacban, a gazdaságpolitikában azonban sokszor elfeledkeztünk arról, hogy méltányos, igazságos feltételek megteremtése nélkül a piac rosszul működik. Véget kell vetni a kis- és közepes magyar vállalatok versenyhátrányának. A társadalompolitikában vissza kell térnünk a legjobb SZETA-hagyományokhoz, Solt Ottilia örökségéhez.

Mondanom sem kell, az antiszemitizmust, a rasszizmust mélységesen elítélem. A küldöttgyűlés utáni bocsánatkéréssel azt igyekeztem jelezni, hogy a jövőben - a szabadság és szolidaritás eszméjének megőrzése mellett - politikánkat a hazaszeretetre, a vidék gondjainak felvállalására, a párt tiszta, átlátható működésére, stílusunkat pedig szerénységre, őszinteségre kívánjuk alapozni.

Állítom, hogy mint mindenütt a demokratikus államokban, nálunk is a választópolgárok 10-15 százaléka szabadelvű nézeteket vall. Rájuk számítunk, mindazokra, akik legutóbb, június 7-én, jobb híján az LMP-re, az MDF-re adták le szavazataikat, illetve el sem mentek szavazni. Ha vonzó programmal állunk elő, reálisan megcélozhatjuk a parlamenti bejutást jövő tavasszal.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boskobalaban.blog.hu/api/trackback/id/tr791264598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása