HTML

Balaban blogja

Bizonyos témákról fog szólni.. Egyelőre főleg politika de sport is van.

Friss topikok

Linkblog

Az SZDSZ hitelképességéről a párton belül

2009.04.08. 10:55 Bosko Balaban

Egyre több az elégedetlen politikus az SZDSZ-ben. Ezekben napokban sorra hagyják el a pártot az SZDSZ megyei vezető politikusai. Érdekes, hogy az eddig lemondott politikusok mindegyike más-más okból távozik.


A közelmúltban lemondott politikusok listáját az SZDSZ Békés megyei elnöke nyitotta. Nagy Béla – aki a rendszerváltás óta Medgyesegyháza polgármestere is – már korábban bejelentette távozását a megyei szervezet éléről, mert nem értett egyet azzal, hogy tavaly az SZDSZ „elfogadta az ország gyalázatos költségvetését”.

Nagy Béla ezt követően vállalta, hogy addig marad, amíg helyére nem választanak új elnököt, ám ez eddig elmaradt.

Nagy azt is fontolgatta, hogy a pártból is kilép, ha az országos tanács a Békés megyei SZDSZ által támogatott előre hozott választás mellett teszi-e le a voksát, vagy pedig – ahogy ő fogalmazott –„belemegy a további komédiázásba”.

A második ok: Bajnai nem elfogadható személy

„Főnöke” után egy nappal távozott a Békés megyei alelnök is. Diós Zsolt elmondta, hogy számára Surányi György miniszterelnök jelölése még elfogadható volt, Bajnai Gordont azonban már nem támogatja, ezért kilép a pártból.

A harmadik ok: az SZDSZ folyamatosan rossz politikája

Április 7-én újabb politikus hagyta el a liberális pártot. Ezúttal a Nógrád megyei elnök, Smitnya Sándor köszönt el – levélben – Fodor Gábor pártelnöktől.

A levélben kifejtette, hogy korábban azért vállalt pozíciót, mert bízott benne, az elnök új programmal és kommunikációval képes kimozdítani a pártot abból a helyzetből, amelybe került. Most viszont úgy látja, hogy habár kommunikációban értek el sikereket, de a program megvalósításában nem.

„Jelenleg az előző évekhez hasonlóan rossz politika, rossz taktika és rossz súlypontok jellemzik az SZDSZ-t” – írja, majd hozzátette, hogy ezek ellen több fórumon is felszólalt, de miután nem történt semmi, így lemond megyei elnöki posztjáról és abbahagyja az SZDSZ-en belüli politizálást is.

Pártszakadás lesz?

A most távozó politikusokat hamarosan újabbak is követhetik. A vasárnapi – Bajnai Gordont kormányfőjelöltnek megszavazó – Országos Tanács ülésen heves viták folytak az SZDSZ jövőjéről is. Végül nagy többséggel megszavazták Bajnait, de a kisebbségben maradt frakciótagok leszögezték: nem támogatják a jelöltet a parlamentben sem.

Gulyás József, az SZDSZ Országos Tanácsának tagja a testület vasárnapi ülésén tudomásul vette bár, de két társával együtt elutasította Bajnai Gordon kormányfőjelöltségét. Gulyás írásban beterjesztett beszámolójában leszögezte: „az SZDSZ a mostani döntésével az önpusztítás útjára lépett”.

Gulyás szerint az SZDSZ nem tartotta be a saját maga által támasztott feltételeket a jelölttel szemben és a mostani döntése teljesen ellentétes a korábban a külvilág felé kommunikált üzenetekkel.

A szabad demokrata politikus szerint az országnak egyértelműen az lenne az érdeke, hogy egy hiteles (a társadalom bizalmát legalább az indulásakor élvező) és politikai támogatottságában stabil kormány jöjjön létre.

Hosszú beszámolójában részletesen kifejti, hogy miért gondolja életképtelennek már most az új kormányt. S egyben a jövőt is vizionálja: „A balliberális értelmiség céljai, és vélelmezett szavazótáborunk igényei ellenére a Bajnai kormány megalakulásával ténylegesen egy 2/3-os Fidesz többség válik realitássá. Megint rábeszéltük magunkat egy rossz megoldásra az ellenségkép (Orbán Viktor 2/3-os győzelme) felmutatásával, miközben így tesszük egyre biztosabbá a Fidesz mindinkább elsöprő többségét”.

Levele végén nyolc pontban foglalta össze, hogy milyen károkat okoz a döntés az SZDSZ-nek. A legnagyobb kárt az utolsó pontban írja: „A döntéssel véleményem szerint radikálisan lecsökkent annak az esélye, hogy az SZDSZ átugorja az 5 százalékos küszöböt az EP választásokon. Nagyon nem szeretném, hogy így legyen, de ha ez bekövetkezik, akkor ez SZDSZ, mint önálló entitás végleges felszámolódáshoz vezethet”.

Gulyás József újságírói kérdésre megerősítette, hogy ő nem fogja megszavazni a jövő heti bizalmatlansági indítványt (bizonyára így tesz majd a másik két frakciótag, Velkey Gábor és Béki Gabriella is).

Arra a kérdésre, hogy „mit gondol, reális lehetőség-e a mostani SZDSZ-ben a pártszakadás veszélye?” azonban már nem volt hajlandó válaszolni. Miként azt a kérdést is elhárította, miszerint „tervezi-e, hogy kilép a frakcióból?”.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boskobalaban.blog.hu/api/trackback/id/tr211053441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása