HTML

Balaban blogja

Bizonyos témákról fog szólni.. Egyelőre főleg politika de sport is van.

Friss topikok

Linkblog

Kertész Krisztián közgazdász, az MSZP Ésszerűség és Felelősség Platformjának (ÉFP) vezetője véleménye

2009.06.25. 12:42 Bosko Balaban

Elindult egy folyamat az elmúlt másfél-két hónapban, mely a párton belüli decentralizáló irányába mutat. Eljutottunk odáig, hogy a hét országos platform vezetőit most már meghívják az országos elnökség és a megyei elnökök kibővített értekezleteire. Erre az előző korszakban, a „Gyurcsány-érában” nem volt példa. Úgy tudom, a platformok vezetői kiemelt időkeretet kapnak majd a kongresszusi felszólalásaikra. A szervezeti nyitás létfontosságú a párt fennmaradása érdekében, mert újjá kell építenünk a társadalmi bázisunkat, mind a párton belül, mind azon kívül. Szemben a korábbi, centralizált vezetéssel, decentralizáltabb és a társadalmi kapcsolatok felé nyitó új szervezetté kell átalakulnunk.

Tisztázzuk: az ÉFP soha nem kötelezte el magát a neoliberalizmus mellett. Ami Bokros Lajost illeti, őt nagyra becsültük a szakmai munkájáért, illetve pénzügyminiszteri teljesítményéért. Azonban éppen a több-biztosítós egészségügyi rendszer bevezetése körül komoly vitánk támadt vele, és elváltak az útjaink. Éppen hogy nem fogadtuk el az ő ultraliberális álláspontját. Mi az egybiztosítós rendszer mellett köteleztük el magunkat.

Változatlanul hiszek abban, hogy a célok helyesek voltak. A modernizáció, a feudális viszonyok felszámolása továbbra is aktuális a magyar társadalomban. A programunk kivitelezésével azonban súlyos gondok voltak. Egyrészt túlzottan centralizáltuk az erőfeszítéseinket, szinte Messiásnak tekintettük Gyurcsány Ferencet, akiről azt hittük, képes leküzdeni minden problémát. Ugyanakkor hiányzott a társadalmi bázis a program gyakorlati megvalósításához, a dilemmákat pedig nem vitattuk meg sem a párton belül, sem a szakmával, sem a tömegekkel. Ezután nagyobb szükség lesz a párton belüli munkamegosztásra és a szakpolitikusok fokozottabb bevonására. Konkrét ügyekben is hibáztunk, többek között nem fektettünk elég energiát a közbiztonság garantálására, és ezt a Jobbik a legutóbbi EU-választásokon populista módon ki is használta. A jövőben nem szabad ennyire elhanyagolnunk a közbiztonságot.

A szocialisták napjainkra kétségtelen erkölcsi hátrányba kerültek. Szakítanunk kell az ezt előidőző politikával. Ezért van szükség új arcokra, új vezetőkre a pártban, az „értékelvű” politikusok mellett több szakpolitikusra, aki személyes ügyének érzi az állami berendezkedés megújítását, a biztonság megerősítését és általában, a jólét megteremtését. Ezzel együtt nem szabad elhanyagolnunk azokat az eredményeket sem, amelyeket az MSZP a rendszerváltás óta elért. Végül is a Fidesz kormányzása alatt elért gazdasági fejlődést a Bokros-csomag alapozta meg, és a 2002 óta végrehajtott infrastrukturális fejlesztésekre is méltán büszkék lehetünk. Sajnos, az elmúlt két ciklusban sokszor csak megkezdeni tudtuk a reformokat, és nem voltunk képesek befejezni őket. Mindezzel elég nehéz lesz kiállnunk a választók elé, arra hivatkozva, hogy szándékaink jók voltak, s erre való tekintettel szavazzatok nekünk újra bizalmat. De talán 2014-ben, ha addig ellenzéki pozícióban eredményes munkát végzünk, már sikerül meggyőznünk a választókat.

Soha nem voltam Gyurcsány környezetében, most sem tudom, hogy mire készül. Mint pártelnök, túlságosan centralizálta a párton belüli hatalmat és az információáramlást. Kormányzásának kezdetén megpróbálta bevonni a döntésekbe a többi pártvezetőt, de erőfeszítései nem jártak eredménnyel. Ezután tért rá a „kézi vezérlésre”. Végül politikája már csak egy szűk szakértői bázison alapult. Nem szabad megengedni, hogy egy ilyen helyzet újra kialakuljon. Mind a párton belül, mind az értelmiségi holdudvarban nyitni kell, új embereket kell bevonni a vezetésbe, a döntésekbe. Csak a munkamegosztás, a decentralizált információáramlás, a sokszínűség és a társadalmi beágyazottság növelése adja meg ugyanis a kellő rugalmasságot a pártnak. Mindemellett ismét hangsúlyozom, hogy Gyurcsány Ferenc céljai helyesek voltak, a megvalósításban viszont kudarcot vallott

Hogy ki lehet az új vezetőségbe? Kiss Péterről nekem most is nagyon jó a véleményem. A pártban ő mindig is hangsúlyozta a társadalmi párbeszéd fontosságát, a sokszínűséget és integrációt, amivel én nagyon egyetértek. Mindemellett én a jelenlegi pártelnököt, Lendvai Ildikót is integratív és konszenzusra törekvő személyiségnek tartom, szerintem mindkettőjüket vezető pozícióban kell tartani. Ami a fiatalokat illeti, a legtöbbjükkel még alig volt személyes kapcsolatom, ezért nem akarok senkiről ismeretlenül nyilatkozni. Kiemelném azonban Mesterházy Attilát, aki dinamizmust tud vinni a pártba. Vele is mint a párt erős emberével számolok. Ha az MSZP új programmal, új vezetéssel, és új, fiatal miniszterelnök-jelölttel áll fel, akkor jövő tavaszig sikerül javítani a párt hitelességén, és olyan eredményt érhetünk el, amellyel megtarthatjuk váltópárti pozíciónkat.

Soha nem voltam benne a párt fiatal magjában, egyetlen szekértáborhoz sem kötődöm, mindig kerültem az efféle hatalmi harcokat is. Platformvezetőként és egyetemi oktatóként elsősorban szakpolitikával, gazdaságpolitikával foglalkoztam, és juttattam el véleményemet a párt vezető fórumaihoz. Eddig nem indultam semmiféle párttisztségért vagy képviselői helyért sem, de a 2010-es választásokon az országos listán szeretnék indulni. Beláttam, amíg az ember nem fűzi szorosabbra a kapcsolatait a hatalomhoz, addig a szakmai véleményét is kevésbé hallgatják meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boskobalaban.blog.hu/api/trackback/id/tr481207561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása