HTML

Balaban blogja

Bizonyos témákról fog szólni.. Egyelőre főleg politika de sport is van.

Friss topikok

Linkblog

Zöld hadászat - az olaj alternatívái a a hadsereg számára

2009.05.13. 12:53 Bosko Balaban

A brit hadsereg azt tervezi, hogy megszünteti függését a fosszilis üzemanyagoktól. A „környezetbarát” hadviselés hidrogénnel hajtott rakétákkal és napelemes repülőkkel támad. A Times Online értesülései szerint a lehetséges brit innovációk között olyan fejlesztések szerepelnek, mint a napelemes, pilóta nélküli repülőgép, amely hidrogénhajtású rakétákat lőne ki az ellenségre. A hidrogént speciális mikrobák termelik, erre a célra tenyésztett algákból.

A királyi hadsereg tankjai elektromos motorokkal közlekednének, de alternatív lehetőségként szóba került, hogy olyan hajtóművet kapnának, amely a kopár sivatagi körülmények között is megtelepedő gyomnövényekből préselt olajjal is üzemelhet.

A hadihajókat szintén elektromosság hajtja majd, az ehhez szükséges nyersanyagot fűfélékből készült szintetikus üzemanyag szolgáltatná.

A brit védelmi minisztérium múlt heti közlése szerint a fenti tervek java része csak a járművek következő generációjában lesz megtalálható, azonban nem csak a szigetországban tervezik bevezetni a környezetbarát hajtóműveket a hadsereg berkein belül. Az amerikai légierő például 2010 végre szeretné átalakítani harci repülőgépeit, hogy azok szintetikus és kőolaj-alapú üzemanyaggal egyaránt működhessenek. A brit királyi légierő, a RAF várhatóan követi majd az USA példáját.

 

A brit haditengerészet Type 45-ös rombolói már most is elektromos meghajtással működnek, igaz, ezekhez még gázturbinák szolgáltatják az energiát. A zöldebb módszerek kifejlesztése érdekében a britek a franciákkal együttműködve fejlesztenek.

A védelmi minisztérium illetékesei szerint a módosításokkal nem csak a szén-dioxid kibocsátást szeretnék csökkenteni, hanem a brit fegyveres erők évi 400 millió fontos (több mint 128 milliárd forintos) üzemanyagszámláját, amely az elmúlt négy évben megduplázódott. Az anyagi megfontolás mellett a közel-keleti kőolajforrásoktól is függetlenedne a szigetország hadserege.

A múlt heti bejelentésen Paul Stein, a védelmi minisztérium tudományos és technológiai igazgatója elmondta, a fegyveres erők környezetbaráttá tétele csak egyike a tárca újonnan kijelölt céljainak. Emellett pilóta nélküli, rakéták célbajuttatására alkalmas repülők, könnyű páncéllal ellátott tankok, illetve új típusú kommunikációs berendezések és könnyített katonai felszerelések kifejlesztésére koncentrálnak a közeljövőben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boskobalaban.blog.hu/api/trackback/id/tr881119102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása